En person kan dömas till böter eller fängelse i upp till ett år om de bryter mot ett föreläggande eller förbud. Detta gäller inte om föreläggandet eller förbudet har förenats med vite.
Böter kan också utdömas om en person anlitar en minderårig i strid mot gällande föreskrifter, lämnar oriktiga uppgifter till tillsynsmyndigheten, tar bort en skyddsanordning eller inte lämnar underrättelse till tillsynsmyndigheten.
Förverkande av egendom eller dess värde kan ske om en anordning eller ett ämne används i strid mot förbud.
En sanktionsavgift kan tas ut om en överträdelse har skett av en föreskrift. Avgiften kan tas ut även om överträdelsen inte skett uppsåtligen eller av oaktsamhet.
Sanktionsavgiften tas ut av den person eller organisation som bedriver verksamheten där överträdelsen skedde. Avgiften kan sättas ned om överträdelsen är ringa eller ursäktlig eller om det skulle vara oskäligt att ta ut avgiften med hänsyn till omständigheterna. Avgiften tillfaller staten.
Frågor om sanktionsavgifter prövas av Arbetsmiljöverket genom avgiftsföreläggande. Om avgiftsföreläggandet inte godkänns inom utsatt tid kan Arbetsmiljöverket ansöka hos förvaltningsrätten om att sanktionsavgift ska tas ut.
En sanktionsavgift kan bara tas ut om ansökan har delgetts den som avgiftsföreläggandet riktas mot inom fem år från överträdelsen. Om avgiften inte betalas inom två månader från att beslutet vann laga kraft, kan dröjsmålsavgift tas ut enligt lag om dröjsmålsavgift.
En beslutad avgift bortfaller om verkställighet inte har skett inom fem år från det att avgörandet vann laga kraft.