Lagen om arbetstid reglerar arbetsförhållandena för anställda arbetstagare. Lagen gäller för alla verksamheter där arbetstagare arbetar för en arbetsgivare. Det finns dock vissa undantag, till exempel arbete som utförs under förhållanden där arbetsgivaren inte behöver övervaka arbetsordningen eller arbete som utförs av personer med företagsledande befattning. Lagen gäller heller inte för arbete som utförs i arbetsgivarens hushåll, fartygsarbete eller arbete som omfattas av vissa andra lagar.

En arbetsgivare kan göra avvikelser från lagen genom att ingå kollektivavtal med en central arbetstagarorganisation eller en lokal arbetstagarorganisation. Avvikelser kan göras i fråga om arbetstidens längd, raster och andra förläggningsregler. Kollektivavtalet får dock inte innebära att arbetstagarna får sämre villkor än vad som följer av EU-direktiv om arbetstidens förläggning.

Lagen reglerar även övertid, jourtid och mertid. Övertid är den arbetstid som överstiger den ordinarie arbetstiden och jourtid. Arbetstagare får arbeta övertid med högst 48 timmar per fyra veckor eller 50 timmar per kalendermånad, med undantag av allmän övertid som får vara högst 200 timmar per kalenderår. Mertid är den arbetstid som överstiger arbetstagarens ordinarie arbetstid och jourtid vid deltidsanställning. Mertid får vara högst 200 timmar per kalenderår, med undantag av allmän mertid som får vara högst 150 timmar per kalenderår.

Arbetstiden under en period om sju dagar får inte överstiga 48 timmar i genomsnitt under en beräkningsperiod om högst fyra månader. Arbetstagarna har rätt till dygnsvila på minst elva timmar och veckovila på minst trettiosex timmar. Raster ska förläggas så att arbetstagarna inte arbetar mer än fem timmar i följd och arbetsgivaren ska ordna arbetspauser om det behövs utöver rasterna.

Arbetsmiljöverket har tillsynsansvar över att lagen följs och kan meddela förelägganden och förbud om överträdelser. Arbetsmiljöverket kan även ta ut sanktionsavgifter för överträdelser av vissa bestämmelser. Arbetsgivare som bryter mot lagen kan bli straffade med böter eller fängelse i upp till ett år.

Denna lag trädde i kraft den 1 januari 1993 och har sedan dess genomgått vissa ändringar och tillägg. Överträdelser kan leda till straff, böter och sanktionsavgifter. Överträdelse av lagen kan även leda till skadeståndsskyldighet för arbetsgivaren. Arbetsmiljöverket har tillsyn över att lagen följs och kan meddela förelägganden och förbud. Överträdelser kan även leda till straffansvar för arbetsgivaren.